GroeneStroomJaGraag

  • Home
  • Koolstofdioxide
  • Over ons

html

Stroom etiketten
Sinds 2005 zijn energiebedrijven verplicht bekend te maken waar de door hun geleverde stroom exact vandaan komt. Ook moeten ze de hoeveelheid CO2 en kernafval die bij hun verkochte stroom ontstaat, bekendmaken. Dit doen zij door middel van het stroometiket.

In Nederland wordt per jaar 95 terawattuur elektriciteit geproduceerd. Hier komt zo’n 43 miljoen ton CO2 en 12 ton hoogradioactief kernafval bij vrij. Tevens wordt er groene stroom verkocht. Bij de productie daarvan ontstaat géén CO2 en géén kernafval.

Hoe meer klanten kiezen voor groene stroom, hoe meer energiebedrijven genoodzaakt worden om alles op alles te zetten om groene stroom te leveren. Ze kunnen dan de boom in met hun vieze kern-, kolen-, en gascentrales, omdat ze namelijk windmolens, zonnecellen en biovergistings-installaties nodig hebben om genoeg groene stroom te kunnen leveren.

De Nederlandse stroommix
Hieronder kunt u de stroomsamenstelling van de verschillende energiebedrijven die in Nederland energie leveren, bekijken. Door op de naam van een energiebedrijf te klikken kunt u het stroometiket van dit bedrijf bekijken. De informatie van deze stroometiketten is verzameld via de websites van de energiebedrijven en, indien die niet online beschikbaar was, door er naar te vragen.

Meer over het stroometiket
Sinds 2004 kan iedereen overstappen naar een andere aanbieder. Energiebedrijven beconcurreren elkaar om klanten te werven en af te pikken van de ander. Het probleem daarbij is dat het om een eenheidsproduct gaat: stroom is stroom, er zijn geen verschillende smaken. Daarom proberen bedrijven elkaar te beconcurreren door extra service aan te bieden, of leuke welkomstgeschenken. Ook concurreren ze op imago. In reclamespotjes zetten ze zichzelf graag neer als gezellig, of bewust, of betrouwbaar. Net als bij wasmiddelen gaat het eigenlijk nergens over, maar er wordt een sfeer opgeroepen waardoor potentiële klanten zich tot dat bedrijf aangetrokken voelen. De uitgaven aan reclame door energiebedrijven zijn door de energieliberalisering enorm gestegen.

Een aantal Nederlandse energiebedrijven heeft zelf productiecapaciteit, de rest wordt in het buitenland ingekocht of bij buitenlandse bedrijven die in Nederland energiecentrales hebben staan. Er zijn steeds meer buitenlandse bedrijven die zich op de Nederlandse markt begeven. Alle energiebedrijven bieden groene stroom aan. Maar daarnaast leveren de meeste bedrijven ook grijze, vervuilende stroom: opgewekt in kolen- gas- of kerncentrales.

Vanaf 1 januari 2005 zijn de energiebedrijven verplicht aan hun klanten te berichten wat hun brandstofmix van het voorgaande jaar was. Dit ‘stroometiket’ komt dan mee met de jaarafrekening. Je kunt het stroometiket vergelijken met het etiket op een fles ketchup waarop de ingrediënten staan. Alleen staat er dan niet 10% vet, 50 gram suikers, of iets dergelijks maar 45% gas en 25% kolen etc. Daarnaast moeten de bedrijven ook nog melden hoeveel gram CO2 en radioactief afval er vrij komt per geproduceerde eenheid stroom (kWh). In de jaarafrekening van uw energiebedrijf zal het etiket er volgens Europese richtlijnen ongeveer als volgt uitzien:

Bron: Note of DG Energy & Transport on directives 2003/54 and 2003/55 on the internal market in electricity and natural gas: Klik op de figuur voor een vergrotingBron: Note of DG Energy & Transport on directives 2003/54 and 2003/55 on the internal market in electricity and natural gas: Klik op de figuur voor een vergroting

Als u bij uw bedrijf groene stroom zou afnemen, dan zou uw stroom volgens het etiket hiernaast dus voor een groot deel uit waterkracht en wind komen en voor een klein deel uit biomassa en misschien uit de zon.

De normering van de milieuconsequenties per energiebron zijn vastgesteld door CE (Centrum voor Energiebesparing).

De Groene Belangenbehartiger
De Groene Belangenbehartiger B.V. levert sinds 2006 elektriciteit onder de naam DGB Energie. Voor oktober 2006 kregen klanten van DGB hun stroom via Rendo Energie geleverd, waar DGB haar collectief had ondergebracht. Inmiddels is Rendo overgenomen door Electrabel en levert DGB dus haar eigen stroom.

Hieronder vind u de stroommix van de grijze stroom van DGB. Het bedrijf levert ook groene stroom, maar maakt geen totaal etiket bekend. Gebasseerd op de grijze stroommix, maken de hoge percentages CO2 en radioactief afval per geproduceerde eenheid energie, dat DGB zowel in de top vijf van CO2 uitstoters als in de top 6 van radioactief afval producenten staat.

Stroometiket van DGB Energie

499 g/kWh CO2
278 µg/kWh hoogradioactief afval
Verkoop in 2008: onbekend

DGB Energie vervuilde in 2008
hoogradioactief afval: ?
CO2 uitstoot: ?
De website van DGB: www.dgbbv.nl

Delta
Hieronder vindt u het stroometiket van Delta. Samen met Essent is Delta is de eigenaar van de kerncentrale Borssele. Het is daarom niet gek dat Delta het grootste aandeel kernenergie van alle Nederlandse energiebedrijven heeft. Uiteraard hebben ze ook een plekje in de top 5 van bedrijven met het hoogste percentage kernafval per geproduceerde eenheid energie. Het bedrijf heeft in September 2008 aangekondigd nog vier extra kerncentrales te willen bouwen. Lang leve de radioactieve straling!

Stroometiket van Delta

429 g/kWh CO2
500 µg/kWh hoogradioactief afval
Verkoop in 2008: onbekend

Delta vervuilde in 2008
hoogradioactief afval: ?
CO2 uitstoot: ?
De website van Delta: www.delta.nl

Dong Energy
Hier vindt u het stroometiket van Dong Energy. Dit is een Deense energieleverancier die in 2005 het Nederlandse Intergas overgekocht heeft. Vanaf maart 2007 is de naam van Intergas in Dong Energy veranderd.
Stroometiket van Dong

304 g/kWh CO2
160 µg/kWh hoogradioactief afval
Verkoop in 2008: onbekend

Dong vervuilde in 2008
hoogradioactief afval: ?
CO2 uitstoot: ?
De website van Dong Energy: www.dongenergy.nl
E.ON
Hier vindt u het stroometiket van de tak ‘consumenten en klein-zakelijke klanten, van energiegigant E.ON Benelux. Dit is de Europese tak van het energiebedrijf E.ON AG. In juni 2005 bereikten E.ON Benelux en het Eindhovense NRE Energie overeenstemming over de overname van NRE Energie door E.ON. Daarmee is ook Enerfree onderdeel geworden van E.ON. Enerfree was voorheen een merk van NRE Energie.

E.ON is één van de grootste elektriciteitsbedrijven van Nederland, na Electrabel, Essent en Nuon. Op de Nederlandse markt is alleen EON Benelux actief, niet E.ON AG.

Stroometiket van E.ON Benelux

301 g/kWh CO2
155 µg/kWh hoogradioactief afval
Verkoop in 2008: onbekend

E.ON Benelux vervuilde in 2008
hoogradioactief afval: ?
CO2 uitstoot: ?
(bron)

De website van E.ON: www.eon-benelux.com

Electrabel
Hier vindt u het stroometiket van Electrabel. Dit van oorsprong Belgische bedrijf is eigendom van de Franse energiegigant GDF Suez, wiens stroometiket ook hieronder staat. Electrabel zelf is eigenaar van Cogas en Rendo. Het bedrijf levert ook de stroom voor United Consumers. Naast dat Electrabel actief betrokken is bij de bouw van nieuwe kerncentrales in Roemenië en Bulgarije, is ze de grote monopolist in België, die daar actief de ontwikkeling van hernieuwbare energie dwarsboomt. Lees hier meer nieuws over de groene leugens van Electrabel.

Electrabel vertegenwoordigt een aantal prominente plaatsen in de top 5 van CO2 uitstoters: maar liefst op 3 plaatsen in de top 5 staan stroomafnemers van Electrabel: Cogas, United Consumers en Rendo. Op naar de klimaatverandering!

Stroometiket van Electrabel

472 g/kWh CO2
102 µg/kWh hoogradioactief afval
Verkoop in 2008: onbekend

Electrabel vervuilde in 2008
hoogradioactief afval: ?
CO2 uitstoot: ?
De website van Electrabel: www.electrabel.nl

Stroometiket van GDF Suez

313 g/kWh CO2
570 µg/kWh hoogradioactief afval
Verkoop in 2008: onbekend

GDF Suez vervuilde in 2008
hoogradioactief afval: ?
CO2 uitstoot: ?

Over ons

We vinden groene stroom enorm belangrijk. Het liefst wekken we die op met de zon. Zonnepanelen en zonneboilers zijn dan de meest logische keuze. Duurzaamheid vinden we dus erg belangrijk en voor een handige zonnepanelen calculator of duurzaam keuken calculatie model bekijk je bij die links hoe die werken. Het isoleren is ook zo belangrijk en na het ‘geen energie verbruiken’ is goed isoleren het meest belangrijk. Dit is vooral op de bovenverdieping van woningen in de praktijk merkbaar. Denk bijvoorbeeld aan het goed isoleren van de badkamer en slaapkamers. Hiermee stijgen de kosten van de badkamer uiteraard, maar het wordt veel comfortabeler en fijner bij het badderen en douchen.

Koolstofdioxide

Koolstofdioxide, of CO₂, is een gas dat van nature in de atmosfeer aanwezig is. Maar als gevolg van menselijke activiteiten is de hoeveelheid CO₂ in de atmosfeer in de laatste 150 jaar sterk toegenomen. Dit komt onder andere door de verbranding van fossiele brandstoffen, zoals kolen en gas. CO₂ is een broeikasgas, sterker nog: het is het voornaamste broeikasgas. Doordat de hoeveelheid broeikasgassen zo hard toegenomen is, verandert het klimaat van de aarde. CO₂ draagt voor zo’n 50 tot 60% bij aan klimaatverandering. Reden genoeg dus om onze uitstoot eens flink omlaag te brengen.

Omdat veel van onze stroom grijs is, en dus afkomstig is uit fossiele brandstoffen, komt er veel CO₂ vrij bij ons stroomgebruik. In 2007 werd er in Nederland 118 463 miljoen kWh aan elektriciteit verbruikt. Als je er van uit gaat dat een Nederlandse kWh gemiddeld vergezeld gaat van 453,3 gram koolstofdioxide, dan is er 53.699.277.000 kilogram CO₂ in 2007 uitgestoten. Dit getal is zo groot dat het voor velen niet te vatten is. Wat beter te visualiseren is het aantal kilogram CO₂ dat een gemiddeld Nederlands huishouden uitstoot als het grijze stroom gebruikt. Dat is 1.500 kilogram CO₂ per jaar.

Hieronder vind je de Nederlandse stroombedrijven met – indien bekend – de hoeveelheid stroom die ze per jaar verkopen. Met deze gegevens is uitgerekend voor hoeveel kiloton CO₂ ieder bedrijf de verantwoording heeft.

Home

Natuurlijk is het slim om groene stroom te gebruiken. Maar om nu te zeggen ‘Hoe meer hoe beter’: nee. Dat is dan weer niet waar. Het beste is om geen energie te gebruiken, en de energie die je gebruikt te laten opwekken door de natuur. Denk dan aan elektriciteit van zonnepanelen, verwarming een zonneboiler, pelletkachel, van infraroodpanelen (via die zonnepanelen) of andere duurzame opwekkingsmethode.

Groene Stroom graag

Als we het probleem echt onder ogen willen zien dan weten we het eigenlijk allemaal wel: het kan zo niet langer. We verbruiken te veel en we maken de aarde beetje bij beetje stuk.

We kunnen niet langer onbeperkt gebruik maken van fossiele brandstoffen zoals olie, kolencentrales, aardgas en kerncentrales. Als wij zo doorgaan zoals nu, zonder duurzame oplossingen hebben wij maar genoeg fossiele brandstoffen voor de komende 200 jaar. Daarom is het dringend nodig om alternatieve methoden voor energieopwekking te onderzoeken. Dit is het moment om duurzaam te gaan leven en steeds meer duurzame energie te gebruiken. Want besparen op energie is mooi! Nu is slechts een klein gedeelte van de Nederlandse huishoudens afhankelijk van duurzame energie om een ​​verschil te maken en dat is helaas nog niet genoeg.

Zonnepanelen een goed begin van groene energie

Zonnepanelen komen de laatste jaren steeds vaker voor. We zijn allemaal tevreden met duurzame groene energie. Ik hoor nooit de vraag “waarom?”, Maar de vraag “hoe?” En hoe veel?” Des te meer. Als consument kun je zonnepanelen uit de jaren 70 krijgen. De markt voor zonnepanelen is echter pas in dit millennium echt tot bloei gekomen. Enerzijds heeft het te maken met een groeiend collectief bewustzijn van het milieu en duurzame ontwikkeling. Aan de andere kant is het een financiële vraag. Zonnepanelen zijn nu goedkoper dan elektriciteit uit andere bronnen. Dankzij de zonnepanelen wekt u zelf volledig groene stroom op. Zo stoot je 10 tot 30 keer minder CO2 uit dan je zou doen met (ouderwets) gas of kolen. Met 15 zonnepanelen verlaag je bijvoorbeeld je CO2-uitstoot met wel 1.620 kilogram per jaar. Bekijk de handige calculatie tool voor zonnepanelen en bereken snel de prijs!

Duurzaam

Het omgaan met duurzame zaken is natuurlijk mooi en duurzaam doen is een nieuwe manier van leven voor best veel mensen. Goede zonnepanelen die energie opwekken op het dak en spouwmuurisolatie (kost wel wat). De planeet wordt behoorlijk aangetast door ons. Jij en ik en dit is best hard om te beseffen en het kan ook anders. Gelukkig promoten we hier wat manieren om iets duurzamer te leven en dan vooral gericht op je woonplek. Een begin zit bij jezelf dus start nu nog.

Het liefst verbruik je dus geen energie. Je huis is vaak de grootste energiegebruiker, en daarnaast heb je de auto. Het beste kun je geen auto nodig hebben en als het werk en de privezaken zich daarvoor lenen is dat het allerbeste. Daarnaast kun je natuurlijk lenen mocht het een keer nodig zijn. Dan kies je hopelijk voor een volledig elektrische auto. Een elektrische audi of Kia en natuurlijk kun je ook een Tesla huren.

Het huis is goed energiezuiniger te maken. Als je een bestaand huis hebt, dan is het lastiger dan bij een nieuwbouwhuis, maar het kan wel. Een nieuw huis bouwen moet met warmtepomp. Het bouwkundige ontwerp zonder te veel ramen op het zuiden, met dakranden die de zon buiten houdt in de zomer, in de winter de zon juist binnenlaat en een geheel verstandig groen ontwerp. Bij een bestaande woning moeten we vooral denken aan goed isoleren van het huis zoals dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie.

SpouwmuurisolatieOppervlakteKostenGasBesparingTijd
Appartement30 m²€ 450180 m³/ jaar€ 112/ jaar4,0
Rijwoning50 m²€ 750300 m³/ jaar€ 186/ jaar4,0
Hoekwoning80 m²€ 1.200480 m³/ jaar€ 298/ jaar4,0
2 onder 1 kap90 m²€ 1.350540 m³/ jaar€ 335/ jaar4,0
Vrijstaand klein100 m²€ 1.500600 m³/ jaar€ 372/ jaar4,0
Vrijstaand groot200 m²€ 3.0001.200 m³/ jaar€ 744/ jaar4,0
Bungalow120 m²€ 1.800720 m³/ jaar€ 446/ jaar4,0
VloerisolatieOppervlakteGasBesparingTijd
Appartement70 m²350 m³/ jaar€ 217/ jaar7,4
Rijwoning55 m²275 m³/ jaar€ 171/ jaar7,4
Hoekwoning60 m²300 m³/ jaar€ 186/ jaar7,4
2 onder 1 kap70 m²350 m³/ jaar€ 217/ jaar7,4
Vrijstaand klein75 m²375 m³/ jaar€ 233/ jaar7,4
Vrijstaand groot200 m²1.000 m³/ jaar€ 620/ jaar7,4
Bungalow100 m²500 m³/ jaar€ 310/ jaar7,4

Mocht je nog energie moeten gebruiken in het huis, dan is het goed om die energie duurzaam op te wekken met zonnepanelen. Duurzaamheid is gewoon erg mooi en dat is wat we hier willen promoten. Bekijk hier de zonnepanelen kosten.

We willen nog een stap meer doen want mensen moeten wel gewoon kunnen blijven leven, ook met een normaal huis. Als je een dakopbouw overweegt is het bijvoorbeeld slim om voor een kunststof dakkapel te kiezen. Hetzelfde geldt voor een zwarte schuifpui in kunststof (of andere kleur) en kunststof kozijnen. Dat materiaal is over de levensduur veelal duurzamer dan hout. Ook hulpmiddelen zoals een traplift en scootmobiel kunnen vooral ouderen helpen langer thuis actief te blijven van eigen woning zonder te hoeven verhuizen.

Steeds meer mensen en bedrijven in Nederland kopen groene stroom. Maar er wordt maar weinig groene stroom in ons eigen land geproduceerd. Iets klopt niet.

  1. Verbouwen 92 | Huis Isoleren En Verbouwen Verbouwkosten.com 16:56
  2. Verbouwen 30 | Isoleren Huis En Besparen! Verbouwkosten.com 12:11
  3. Verbouwen 12 | Spouwmuurisolatie Tips Verbouwkosten.com 14:23
  4. Verbouw 8 | Vloerisolatie Tips Verbouwkosten.com 14:16
  5. Verbouw 4 | Vloerisolatie Verbouwkosten.com 14:24

nlenergie

NL Energie produceert zelf geen stroom. Deze stroomleverancier is slechts een doorgeefluik voor elektriciteit die vergroend is door middel van certificaten uit (Noorse) waterkracht. Het is stroom voor auto’s met als bekende de Tesla die je kunt huren en in woningen. Officieel is dat groene stroom, maar deze manier om stroom te vergroenen draagt niets bij aan de productie van meer duurzame energie in Nederland.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Volgende »

© 2019 - 2023 Duurzaam Bezig B.V. | home